Annons
Annons


Recept på surdegsbröd med råg

Testade att baka med rågsurdeg.


surded-brod-recept

Två rågsurdegs-bröd blir det när man bakar det här receptet.

surded-brod-recept-1

Jag sätter alltid fram alla ingredienser så jag har koll att jag användt allt.

surded-brod-recept-2

Låt bakmaskinen gå i 10 minuter.

surded-brod-recept-3

Olja in degen. 

surded-brod-recept-4

Jäs täckt med plast  i en timme.

Annons

surded-brod-recept-5

Vik degens kanter mot mitten, och vänd degen upp och ner. Jäs ytterligare en timme.

surded-brod-recept-6

Dela degen på två.

surded-brod-recept-7

Forma varsamt två bröd.

surded-brod-recept-8

Jäs under bakduk eller plastfolie.

surded-brod-recept-9

Grädda i cirka 25 minuter.

Testade att baka bröd med färdig surdeg som jag köpte i mataffären. Efter elva år i Tyskland, där nästan allt bröd är surdeg, så kan jag inte vara utan surdegsbröd. Så himla gott! Däremot så har jag aldrig odlat eller gjort surdeg själv, så tänkte att det är ju hur smart som helst att man kan köpa färdig surdeg. Så det gjorde jag och bakade surdegsbröd med råg. Brödet blev jättegott, men tyckte det tog lite väl mycket tid att baka. Ska jag baka en tårta eller något med vetedeg, så kan jag stå i köket i flera timmar för jag tycker det är så himla kul med olika fyllningar och dekorationer som man kan göra. Att baka bröd, tycker jag man mest väntar på att brödet ska jäsa klart. Tycker man om att baka bröd med surdeg, som man kan köpa, så är ju detta ett bra alternativ [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Rågsurdegsbröd, två stycken:
1 påse kronjäst rågsurdeg
25 g jäst
5 dl kallt vatten
9,5 dl vetemjöl special
3,5 dl rågmjöl
2,5 tsk flingsalt
1 msk olivolja

1. Lös jästen i vattnet och tillsätt övriga ingredienser utom saltet.
2. Arbeta degen cirka 10 minuter och tillsätt sedan saltet.
3. Olja in degen och jäs täckt med plast  i en timme.
4. Vik degens kanter mot mitten, och vänd degen upp och ner. Jäs ytterligare en timme.
5. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen och forma två bröd. Jäs i en timme.
6. Sätt ugnen på 260 grader och sätt in en tom plåt i ugnen.
7. Snitta bröden precis innan gräddning. Sänk temperaturen till 220 grader, häll 0,5 dl vatten i den tomma, varma plåten.
8. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler.

Kolla in mitt enkla recept på småfrallor, om man vill att det ska gå snabbt när man bakar bröd.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar