Annons
Annons


Recept på mini citronpaj – min favorit

Frasigt pajskal, syrlig lemon curd, söt maräng och färska hallon!


mini-citronpaj-recept

Spröd mördeg, syrlig citronkräm, söt maräng och färska hallon – kan det bli bättre?!

mini-citronpaj-recept-1

Kavla ut mördegen mellan plastfolie.

mini-citronpaj-recept-2

Tryck försiktig ner mördegen i formen.

mini-citronpaj-recept-3

Skär bort all överflödig mördeg med en kniv.

Annons

mini-citronpaj-recept-4

Fyll de färdiggräddade skalen med lemon curd.

mini-citronpaj-recept-5

Låt de stå till sig i kylen ett tag och förbered spritsningen. Jag använder ett decilitermått som hjälp att fylla min spritspåse. Kolla in knepet här.

mini-citronpaj-recept-6

Spritsa små toppar av marängen på pajerna.

mini-citronpaj-recept-7

Bränn av marängen och dekorera med några färska hallon. 

Min absoluta favorit bland bakverk är verkligen citronpaj! Skulle kunna äta den här bakelsen varje dag….kanske inte så bra för figuren ha ha. Jag gillar att det är en bra balans mellan sötma och syrlighet och att pajskalet har en frasig botten. De färska hallonen på den söta marängen blir ju verkligen pricken över i. Den här mördegen är lite mer som en frasig biscuit och det tycker jag smakar mycket bättre och blir lite mer tuggmotstånd. När jag ska gå på kalas brukar jag faktiskt baka citronpajen, eller ja det blir tre stycken av det här receptet, och det blir alltid en succé. Ibland vill man ju inte ha en stor bit tårta efter man ätit utan en liten sötsak till kaffet och den här citronpajen passar utmärkt till det [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

3 minicitronpajer:

Mördeg:
60 g kallt smör
0,4 dl socker
1,25 dl mjöl
nypa bakpulver
halvt ägg

Lemoncurd
skal och saft av en citron
0,7 dl socker
1 ägg
70 g smör

Italiensk maräng:
1 äggvita
nypa salt
1 dl socker
0,25 dl socker

Dekoration:
färska hallon

1. Mixa ihop allt förutom ägget i en matberedare.
2. Tillsätt sedan ägget och mixa bara ihop degen snabbt.
3. Plasta in degen i plastfolie och kyl den minst 30 minuter i kylskåpet.
4. Gör lemoncurden: Låt allt utom smöret sjuda cirka fem miuter till en tjock kräm.
5. Sila allt och rör i smöret. Blanda till en slät kräm.
6. Låt stå i kylskåp till citronkrämen svalnat.
7. Sätt ugnen på 180 grader.
8. Kavla ut degen tunt och fyll de tre pajformarna. Jag använde formar som är 10 cm.
9. Grädda i cirka åtta minuter, tills pajen fått lite färg. Låt svalna på galler och ta de sedan försiktigt ur formen.
10. Fyll formarna med lemon curd.
11. Gör marängen: Vispa äggvitor och salt till ett skum
12. Värm socker och vatten till 121 grader.
13. Häll sockerblandningen över skummet i en tunn stråle.
14. Vispa den kall, kan ta cirka fem till tio minuter.
15. Spritsa maräng på pajarna och bränn av med brännare. Dekorera med några färska hallon. Klart!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar