Annons
Annons


Recept på Maddes chokladtårta de luxe


recept-maddes-chokladtarta-madeleine-appelgren

Foto: Pernilla Thelaus

Tänk att jag blev stjärnbagare igen – är ju inte klokt. Oj vad stolt jag blev. Tycker också att min chokladtårta blev precis så som jag ville. Ville att den skulle se ut som en tårta man alltid ser i de fina konditorierna, och tycker jag lyckades bra med det. Tårtan är en brownie botten med valnötter, toppad med chokladtryffel med smak av Grand Marnier och garnerad med chokladmousse, hallontryffel, mangotryffel och finfina chokladdekorationer. Supersmarrig [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Såhär gör man min chokladtårta:

Chokladtårta:
150 g smör
2,5 dl socker
1 dl kakao
1,5 tsk vaniljsocker
nypa salt
2 ägg
1 dl hackade valnötter
2 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra lätt en 18 cm bakform och lägg ett bakplåtspapper i botten. Smält smöret. I en stor skål blanda socker, kakao, vaniljsocker och salt och blanda sedan i det smälta smöret. Vispa sedan försiktigt ner äggen, sedan valnötterna och till sist mjölet. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt svalna på galler.

Tryffel:
135 g 55 % hackad mörk choklad
1,5 msk rumsvarmt smör
1 dl vispgrädde
1-3 msk Grand Marnier

Koka upp smör och grädde. Häll det över den hackade chokladen, blanda väl. Smaksätt med Grand Marnier och låt stå framme och svalna.

Chokladmousse:
40 g hackad mörk choklad
0,5 msk socker
0,5 äggula
0,5 dl vispgrädde

Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Låt svalna lite och blanda sedan i socker och äggula. Vispa grädden relativt hårt och blanda i lite i taget av chokladblandningen. Kyl i kylskåp.

Hallontryffel:
25 g hackad vit choklad
0,25 dl frysta upptinade hallon
0,4 msk vispgrädde
0,5 tsk smör
röd hushållsfärg

Sila hallonen och låt de koka upp i en kastrull. Tillsätt grädde och smör och låt koka ihop lite. Häll det sedan över den vita chokladen och sedan tillbaka i kastrullen tills det smält. Tillsätt röd färg och låt svalna i kylskåp.

Mangotryffel:
25 g hackad vit choklad
0,25 dl mangopuré (jag använde barnmatspurén)
0,4 msk vispgrädde
0,5 tsk smör
florsocker efter tycke

Koka upp mangon i en kastrull, tillsätt vispgrädde och smör och koka ihop lite. Hacka den vita chokladen och häll mangosåsen över. Rör om tills det smälts. Är den för lös, tillsätt florsocker. Låt svalna i kylskåp.

Tempererad choklad:
50 g 55% hackad mörk choklad
0,5 dl pistaschnötter

Hacka chokladen. Smält 1/3 av chokladen över ett vattenbad i en emaljskål till 48 grader. Ta från vattenbadet och blanda i resten av chokladen. Blanda väl till chokladen har en temperatur av 27 grader.

Chokladflarn: Placera ett bakplåtspapper på en marmorskiva och bre ut chokladen, strö hackade pistasch nötter på. Kyl. Bryt sedan chokladen med pistaschnötter på i stora bitar/flarn. Choklad-rulledekoration: spritsa tunt ut lite choklad på en plastremsa, rulla ihop och fäst med tejp försiktigt. Kyl.

Dekoration:
4 färska Hallon
2 msk Florsocker
0,5 dl kakao Great Earth kakao (fin smak, tycker jag)

När kakan svalnat stansa ut tårtan med en 14 cm kakform med höga kanter och låt den sitta kvar i formen. Fyll med tryffeln. Låt stelna till i kylskåpet. Pudra sedan kakao över, spritsa ut tre chokladmoussetoppar. Spritsa ut vardera två toppar av hallon- och mangotryffel. Dekorera med chokladflarnen, och chokladrullen. Pudra florsocker på den runda chokladdekoren. Placera hallon vid moussen.

   Läs mer om
2 kommentarer


Annons

Annons

Laddar