Annons
Annons


Farmors fromagetårta


16-HSB-recept-madeleine-appelgren-allers

Så fin och perfekt i storlek. Det är en mandelbotten med smak av kanel, fromage med russin, punsch och hackad choklad och pudrad med riktigt bra kakao över, färska hallon och ett litet chokladflarn. Relativ lätt att göra också [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Såhär gör man fromagetårtan:

Farmors fromagetårta:

Botten:
42 g mandelmassa
20 g rumsvarmt smör
½ ägg
0,25 tsk malen kanel

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra lätt en 12 cm bakform och lägg ett bakplåtspapper i bottnen. Riv mandelmassan och rör ihop med smöret. Blanda i ägg och kanel. Fördela i formen och grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter. Låt svalna på galler och stansa sedan ut botten med en 10 cm bakform med höga kanter.

Fromage:
1,5 gelatinblad
3 msk russin
3 msk punsch
1,5 äggula
3 msk socker
1,5 äggvita
1,2 dl vispgrädde
2-3 msk punsch
30 g hackad mörk choklad

Lägg gelatinet i kallt vatten. Låt russinen och punschen koka ihop. I en stor skål vispa äggula och socker pösigt. Skål nummer två vispas äggvita och i skål nummer tre vispgrädden. Hacka chokladen lite grovt. Blanda i gelatinet i russinblandningen, när det smält rör ner i ägguleblandningen. Blanda sedan ner vispgrädden, hackade chokladen, smaksätt med punsch och sist äggvitan.

Fyll formen när bottnen svalnat till bredden med fromagen och frys i cirka en timme till den stelnat till. Det kommer bli fromage över, beroende på hur hög bakformen är.

Dekoration:
0,5 dl Great Earth kakao (smakar gott och är inte besk i smaken)
3 Färska hallon
malen kanel

Tempererad choklad:
20 g 55 % hackad mörk choklad

Hacka chokladen. Smält 1/3 av chokladen över ett vattenbad i en emaljskål till 48 grader. Ta från vattenbadet och blanda i resten av chokladen. Blanda väl till chokladen har en temperatur av 27 grader. Klicka på bakplåtspapper choklad och dra ett streck med en sked. Pudra på en gång kanel över.

Ta ur tårtan ur formen, sikta kakao över, dekorera med chokladdekorationen och hallon. Klart!

   Läs mer om
2 kommentarer


Annons

Annons

Laddar