Annons
Annons


Chokladtårta med apelsin

Chokladbotten, apelsin-chokladmousse, choklad-smörkräm och chokladflarn.


Den här tårtan kräver lite tid att baka men är värd all möda. Den är verkligen supergod – choklad och apelsin passar utmärkt tillsammans ♥

Chokladtårta med apelsin-chokladmousse och chokladsmörkräm, 10-12 personer

Annons

1. Chokladbotten:
1 tsk vaniljsocker
3 dl mjöl
3,5 dl socker
2,2 dl Great Earth kakao (bra smak, tycker jag)
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
60 ml rapsolja
180 ml rumsvarm mjölk
2 stora ägg
190 ml varmt vatten

2. Apelsin-chokladmousse:
1,10 dl vispgrädde
112 g 55% hackad mörk choklad
1,5 äggula
1,5 msk socker
knappt  1 msk vatten
1,10 dl vispgrädde
2-3 msk saft av apelsin (eller mer, man tar så mycket man vill att det ska smaka)

3. Choklad-smörkräm
300 g rumstempererat smör
0,5 msk vaniljsocker
225 g 55%  mörk choklad
3 äggvitor
2,8 dl socker
nypa salt

4. Choklad dekorationer med apelsin
50 g 55%  mörk choklad
skal av 1 apelsin

1. Sätt ugnen på 180 grader. Smöra och mjöla lätt 4 formar à 16 cm och lägg ett bakplåtspapper i varje botten. Sikta de torra ingredienserna i en skål. Blanda i resten av ingredienserna i skålen och rör om. Fördela smeten i formarna och grädda i cirka 20-30 minuter. Bottnarna ska vara torra i mitten. Låt de svalna på galler. Skär av toppen på bottnarna så de blir raka.

2. Vispa grädden, ställ kallt i kylskåpet. Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädden och häll över chokladen, låt tryffeln svalna till rumstemperatur. Lägg äggulorna i en skål. Koka upp socker och vatten häll i en tunn stråle ner vattnet i ägguleskålen och vispa ihop. Vänd ner den svalna tryffeln och sedan grädden.

3. Vispa smör och vaniljsocker riktigt fluffigt. Hacka chokladen och smält över vattenbad, låt svalna tills rumstemperatur. Vispa äggvitor och socker över vattenbad tills sockret smält, och vispa sedan cirka 10 minuter i hushållsmaskin tills marängen är kall. Blanda då i omgångar i chokladen och smöret. Vispa ihop allt.

4. Temperera chokladen: Hacka chokladen. Smält 1/3 av chokladen över ett vattenbad i en emaljskål till 48 grader. Ta från vattenbadet och blanda i resten av chokladen. Blanda väl till chokladen har en temperatur av 27 grader.
Chokladflarn: Placera ett bakplåtspapper på en marmorskiva och bre ut chokladen, strö hackad apelsinskal på. Kyl. Bryt sedan chokladen i stora bitar/flarn.

5. Sätt ihop tårtan: Spritsa ut smörkräm på tre bottnar och fyll med moussen. Stapla bottnarna på varandra och lägg på den sista bottnen. Spackla tårtan med den restliga smörkrämen, ställ kallt i cirka 20 minuter. Spackla sedan på resterande frosting och spritsa ut på toppar och dra med en kniv ett mönster eller hur man själv vill göra. Stick ner chokladflarnen överst på tårtan och dekorera med rivet apelsinskal och lite flingsalt. Klart!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar