Annons
Annons


Apelsingifflar med cointreau och lakrits


recept-gifflar-apelsin-madeleine-appelgren

Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Mina gifflar, ja de blev lika bleka ha ha men gud så goda de är. Saftiga och har lite sting på grund av cointreau. Tycker det är en bra kombo med mandelmassa, cointreau och sen att man i efterhand känner lite lakrits smak. Supersmaskiga [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Såhär gör man mina apelsingifflar med cointreau och lakrits:

Grunddeg, som ger cirka 36 stora bullar:
6,25 dl mjölk
62,5 g jäst
1,25 dl socker
¾ tsk salt
2,5 tsk malen kardemumma
190 g rumsvarmt smör
ca 15-17,5 dl vetemjöl special

Värm mjölken till 37 grader. Smula jäst I en hushållsmaskin och häll sedan mjölken över så jästen lös upp. Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och smör. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter. Dela sedan upp degen i tre delar. En del något större än de andra två. Den ska användas till de släta bullarna.

Apelsingifflar med cointreau och lakrits:

Fyllning till 12 stycken:
(36 bullar då fyllning x 3)
100 g mandelmassa
30 g rumsvarmt smör
rivet skal av en apelsin
0,5-1,5 msk cointreau

Riv mandelmassan och vispa ihop allt, så det blir en slät massa.

Cointreau glasyr:
2 dl florsocker
2 tsk cointreau

Vispa ihop allt.

Äggpensling:
1 ägg
nypa salt
0,5 tsk vatten

Vispa ihop allt lätt.

Dekoration:
Johan Bülow raw liquorice powder lakritspulver

Kavla ut degen till en rektangel. Dela den på längden och skär ut 12 trekanter. Spritsa ut en klick fyllning på den breda sidan och rulla ihop. Jäs på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter och pensla med äggblandningen och grädda i cirka 8-10 minuter tills de fått färg. Låt svalna på galler. Ringla glasyr och strö över lakritspulver på gifflarna.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar