Annons
Annons


Vaniljbullar med vaniljstång


vaniljbullar-recept-vaniljstang-madeleine-appelgren

Foto: Pernilla Thelaus/TV4

De här bullarna är så himla goda och mamma gjorde alltid dem hemma i Båstad. Nu har jag förfinat receptet lite från mamma och gjort dem ännu bättre. Till exempel att jag penslar med sockerlag och strö över vaniljstångssocker – det gör verkligen mycket. De här bullarna kan jag inte sluta äta [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Såhär gör man mina vaniljbullar med vaniljstång:

Grunddeg, som ger cirka 36 stora bullar:
6,25 dl mjölk
62,5 g jäst
1,25 dl socker
¾ tsk salt
2,5 tsk malen kardemumma
190 g rumsvarmt smör
ca 15-17,5 dl vetemjöl special

Värm mjölken till 37 grader. Smula jäst I en hushållsmaskin och häll sedan mjölken över så jästen lös upp. Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och smör. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter. Dela sedan upp degen i tre delar. En del något större än de andra två. Den ska användas till de släta/fyllda bullarna med nutella.

Vaniljbullar med vaniljstång:

Fyllning till 12 stycken:
(36 bullar då fyllning x 3)
0,75 dl florsocker
en vaniljstång
40 g rumsvarmt smör
0,5 tsk vaniljsocker

Skrapa ur vaniljstången och blanda med florsockret. Vispa ihop med smör och vaniljsocker.

Äggpensling:
1 ägg
nypa salt
0,5 tsk vatten

Vispa ihop allt lätt. Man behöver inte använda allt – gör man en större sats bullar så räcker äggpenslingen till det.

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl socker

Låt koka långsamt tills sockerkristallerna löst sig, låt sedan svalna. Kommer bli lite sockerlag över, beroende på hur mycket man vill använda.

Topping:
Halv vaniljstång
2 dl socker

Skrapa ur vaniljstången och blanda med socker.

Sätt ugnen på 220 grader. Kavla ut degen till en rektangel. Fördela fyllningen på 2/3 delar och vik in först högra sedan vänstra delen. Skär sedan 12 stycken bitar och snurra ihop ändarna. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Pensla på med ägg och grädda i cirka 8-10 minuter. Pensla direkt bullarna med sockerlag efter gräddning och strö över vaniljsockret.

   Läs mer om
4 kommentarer


Annons

Annons

Laddar