Annons
Annons


Recept på vaniljbullar


 

madeleine-appelgren-65

Supergoda, som verkligen smälter i munnen och en riktig klassiker!De här bullarna går åt snabbare än tåget när de är färdiggräddade  [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Såhär gör man vaniljbullarna:

Annons

Grunddeg, som ger cirka 30 stora bullar:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
¾ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
150 g rumsvarmt smör
ca 12-13 dl vetemjöl special

Värm mjölken till 37 grader. Smula jäst I en hushållsmaskin och häll sedan mjölken över så jästen lös upp. Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och smör. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter.

Fyllning :
2 dl florsocker
en vaniljstång
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker

Skrapa ur vaniljstången och blanda med florsockret. Vispa ihop med smör och vaniljsocker.

Äggpensling:
1 ägg
nypa salt
0,5 tsk vatten

Vispa ihop allt lätt.

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl socker

Låt koka långsamt tills sockerkristallerna löst sig, låt sedan svalna. Kommer bli lite sockerlag över, beroende på hur mycket man vill använda.

Topping:
Halv vaniljstång
2 dl socker

Skrapa ur vaniljstången och blanda med socker.

Sätt ugnen på 220 grader. Kavla ut degen till en rektangel. Fördela fyllningen på 2/3 delar och vik in först högra sedan vänstra delen. Skär sedan 12 stycken bitar och snurra ihop ändarna. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Pensla på med ägg och grädda i cirka 8-10 minuter. Pensla direkt bullarna med sockerlag efter gräddning och strö över vaniljsockret. Klart!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar