Annons
Annons


Recept på supersaftiga vaniljbullar


madeleine-appelgren-47

Mina vaniljbullar gjorde att jag blev stjärnbagare – och de är ju också supergoda.

madeleine-appelgren-39

Johan Sörberg och Birgitta Rasmusson gillade verkligen mina bullar.

madeleine-appelgren-46

Så här ser den ut – stjärnbagarstatyetten.

madeleine-appelgren-40

Mina supergoda vaniljbullar. Foto: Tv4/sjuan, Thelaus

Annons

Hela två gånger blev jag stjärnbagare i Hela Sverige Bakar. Första gången då var temat sötebröd, och det skulle bakas bullar på tre olika sätt. Ett av de tre olika alternativen var att jag bakade mammas vaniljbullar. När jag bodde hemma i Båstad kommer jag så väl ihåg hur gott det doftade när mamma bakade bullarna. Jag ändrade lite på recepten så de blev ännu godare och saftigare [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Vaniljbullar, cirka 30 stora bullar:

Grunddeg:
5 dl mjölk
50 g jäst
1 dl socker
¾ tsk salt
2 tsk malen kardemumma
150 g rumsvarmt smör
ca 12-13 dl vetemjöl special

Fyllning:
2 dl florsocker
en vaniljstång
100 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker

Sockerlag:
1 dl vatten
1 dl socker

Äggpensling:
1 ägg
nypa salt
0,5 tsk vatten

Topping:
Halv vaniljstång
2 dl socker

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jäst I en hushållsmaskin och häll sedan mjölken över så jästen lös upp. Tillsätt socker, salt, kardemumma och smör. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter.
2. Skrapa ur vaniljstången och blanda med florsockret. Vispa ihop med smör och vaniljsocker.
3. Låt koka långsamt tills sockerkristallerna löst sig, låt sedan svalna. Blir lite sockerlag över.
4. Vispa ihop äggpenslingen.
5. Skrapa ur vaniljstången och blanda med socker.
6. Sätt ugnen på 220 grader. Kavla ut degen till en rektangel. Fördela fyllningen på 2/3 delar och vik in först högra sedan vänstra delen. Skär sedan 12 stycken bitar och snurra ihop ändarna. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Pensla med äggpenslingen och grädda i cirka 8-10 minuter. Pensla direkt bullarna med sockerlag efter gräddning och strö över vaniljsockret.

Klart!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar