Annons
Annons


Recept på smarriga bakelser


1-HSB-recept-madeleine-appelgren-allers

2-HSB-recept-madeleine-appelgren-allers

 

Tänk att dessa bakelser tog mig vidare i första programmet av Hela Sverige Bakar. Fast inte så konstigt – de är supersmarriga [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

 

Sommarbakelse med lemon curd, vaniljgrädde och jordgubbar, 3 stycken:

Annons

Botten:
50 g  rumsvarmt smör
0,5 dl socker
0,83 dl  mjöl
1  ägg
1,5 tsk  vaniljsocker
0,25 tsk  bikarbonat
0,25 tsk  bakpulver
0,5 msk  mjölk
0,5  lime (skalet)

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra lätt i en muffinsform, tre formar. Blanda de torra ingredienserna. Vispa smör och socker fluffigt och vispa sedan ner ägget. Blanda försiktigt ner de torra ingredienserna i blandningen och ha sist i mjölken och limeskalet. Fyll formarna till tre fjärdedelar och grädda i cirka 10-15 minuter. Beroende på ugn, de ska bli lite gyllenbruna och vara torra i mitten. Ta ut muffinsarna ur formarna för att svalna och skär sedan av toppen.

Lemon curd:
0,5  citron, skal och saft
0,5  ägg
0,35 dl  socker
26 g  smör

Låt allt utom smöret sjuda i en kastrull. Rör om till curden tjocknar. Ta då av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt svalna.

Grädde:
 2 dl vispgrädde
1 tsk  vaniljsocker

Vispa grädden hårt och tillsätt vaniljsockret.

Dekoration:
10  jordgubbar
florsocker
limeskal

Gröp ur muffinsen och fyll med lemon curd och skivade jordgubbar. Spritsa grädden snyggt på så man täcker fyllningen. Lägg på locket och spritsa en klick grädde på. Dekorera med en halv jordgubbe, limeskal och pudra lite florsocker över. Klart!

Glutenfri moussebakelse med Dooleymousse med hallon och sockerflarn:

Botten:
50 g  sötmandel
0,5 dl (30 g)  florsocker
1  äggvita

Dooleymousse:
75 g  mörk choklad
1 msk  socker
1  äggula
1 msk  Dooleys
1 dl (100 g)  vispgrädde

Sockerflarn:
0,25 dl (22,5 g)  socker
flingsalt

Dekoration:
11   färska hallon
kakao
1  klick vispgrädde

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en 16 cm bakform lätt och lägg bakplåtspapper i botten. Mal mandeln i en matberedare och mixa sedan snabbt med florsocker. Vispa vitan hårt och vänd ner mandel-/florsockerblandningen försiktigt. Fördela smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler och stansa sedan ut tre stycken bottnar, använd en kakstansare som är 6,5 cm stor. Låt de sitta kvar i formen. Dooleymousse: Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Ta från värmen och rör ner socker, äggula och Dooleys. Vispa grädden hårt och vänd ner lite i taget chokladblandningen. Kyl ner.
Sockerflarn: Smält sockret i en kastrull och låt det sedan rinna ut på ett bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt. Låt det svalna innan det bryts i småbitar.
Dekoration: Ställ 3 hallon i varsin kakform Spritsa sedan ut moussen försiktigt i formen. Släta ut på toppen med en kniv, så det blir rakt. Ställ kallt. Ta försiktigt ur bakelsen ur formen. Dekorera med en klick grädde, pudra med kakao. Dekorera med hallon och sockerflarn. Mums!

   Läs mer om
2 kommentarer


Annons

Annons

Laddar