Annons
Annons


Recept på småkakorna jag bakade


madeleine appelgrens småkakor

Igår så bakades det småkakor i Hela Sverige Jag gjorde citron- och lakritskakor med florsockerglasyr och så strödde jag på lite lakritspulver. Supersmarriga – jag får inte nog när jag äter dem. Mina spritsade kakor är en mördeg med smak av ingefära och lite smält choklad på. Jag älskar ju choklad, så självklart blev det också chokladsnittar med smak av apelsin. Lite som romerska bågar, tycker jag! Supergoda. [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Så här gör man småkakorna från Hela Sverige Bakar programmet:

Grunddeg mördeg:

0,5 dl socker
100 g kallt smör
1 tsk vaniljsocker
2,2 dl mjöl
½ äggula

Först gör man en grunddeg. Blanda allt förutom äggulan i en matberedare. Mixa sedan snabbt ihop degen med äggulan. Dela upp degen på två, plasta in och kyl cirka 30 minuter i kylskåp.

Ingefärskakor, cirka 10 stycken:
1,5 msk ljus sirap
1,5 tsk malen ingefära
plus lite mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ena mördegen med ljus sirap och mald ingefära. Spritsa ut 10 stycken kakor på ett bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler.

Dekoration:
25 g mörk 55 % choklad

När kakorna svalnat, hacka chokladen och smält den över vattenbad. Ringla snyggt över småkakorna.

Lakrits/citron kakor, cirka 10 stycken:

Citron:
rivet skal av en halv citron
gul hushållsfärg

Lakrits:
2 tsk Johan Bülow raw liquorice powder lakritspulver
svart hushållsfärg

Mördegen som är kvar, dela upp den i två delar. Blanda den ena med citron och gul färg och den andra med lakritspulver och svart färg. Använd plasthandskar, det färgar av sig på händerna. Gör varsin rulle och sätt ihop dem lätt. Dela upp den på 10, gör en boll och platta ut på bakplåtspapper. Grädda i cirka 8-10 minuter i mitten av ugnen. Svalna på galler.

Dekoration (glasyr):
0,5 dl florsocker
skvätt citronsaft

När kakorna svalnat, blanda ihop glasyren och ringla över kakan och strö över lite lakritspulver.

Chokladsnittar med smak av apelsin, cirka 10 stycken:
1,17 dl socker
67g rumsvarmt smör
1/3 ägg
1,95 dl mjöl
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1/3 tsk bakpulver
1 apelsin, rivet skal och lite saft

Dekoration:
rivet skal av en apelsin
uppvispat ägg
pärlsocker

Det är lite crazy mått, beroende på att det verkligen blir 10 stycken kakor. Man kan ju dubbla eller tredubbla satsen så det blir enklare med måtten. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda de torra ingredienserna. Vispa socker och smör pösigt och blanda sedan ner de torra, rivet apelsinskal och saft och ägget. Gör två rullar, platta ut dem på ett bakplåtspapper. Tryck lite försiktigt med en gaffel i mitten av längderna. Pensla med ägg och strö över rivet apelsinskal och pärlsocker. Grädda i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Efter gräddning skär varje längd i fem bitar, som en tårtbit. Låt de sedan svalna på galler.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar