Annons
Annons


Recept på saftiga apelsingifflar

Perfekt bulle till fikat!


apelsin-gifflar-recept-vetedeg-01

apelsin-gifflar-recept-vetedeg-02

I helgen bakade jag de här saftiga apelsingifflarna. Så himla goda och det är riktigt gott med mandelmassefyllningen som är smaksatt med apelsin. Tycker man det är svårt att göra gifflar kan man ju göra vanliga bullar  som man rullar ihop och skär som bitar. Blir lika gott det med! [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Apelsingifflar, ger cirka 36 stora bullar:

Grunddeg:
6,25 dl mjölk
62,5 g jäst
1,25 dl socker
¾ tsk salt
2,5 tsk malen kardemumma
190 g rumsvarmt smör
ca 15-17,5 dl vetemjöl special

Fyllning:
300 g mandelmassa
100 g rumsvarmt smör
rivet skal av 2 apelsin

Äggpensling:
1 ägg
nypa salt
0,5 tsk vatten

Glasyr:
2 dl florsocker
2 tsk apelsinsaft

1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jäst I en hushållsmaskin och häll sedan mjölken över så jästen lös upp. Tillsätt sedan socker, salt, kardemumma och smör. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter.
2. Riv mandelmassan och vispa ihop allt, så det blir en slät massa.
3. Sätt ugnen på 220 grader.
4. Kavla ut degen till en rektangel. Dela den på längden och skär ut 12 trekanter. Spritsa ut en klick fyllning på den breda sidan och rulla ihop. Jäs på plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter
5. Vispa ihop äggpenslingen och pensla Bullarna.
6. Grädda i cirka 8-10 minuter tills de fått färg. Låt svalna på galler.
7. Vispa ihop glasyren och ringla över bullarna. Strö över lite mandelspån på gifflarna. Klart!

 

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar