Annons
Annons


Recept på mjukpepparkaka-bakelse


madeleine-appelgren-recept.bakelse-pepparkaka

Foto: Thelaus

De här doftar så gott när de kommer ut från ugnen och riktigt goda. Mjuk pepparkakabakelse med lingon, fylld med en limekolasås och en vitchoklad frosting på det. Mums säger jag bara. Nu när det närmar sig jul är det en perfekt bakelse till julfikat, eller när som helst [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Mjuk pepparkakebakelse, 6 stycken:

Botten:
25 g rumsvarmt smör
1,5 dl farinsocker
1 ägg
1 tsk kardemumma
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen kanel
0,7 tsk bakpulver
1,5 dl mjöl
0,5 dl filmjölk
0,7 dl frysta lingon
0,5 msk mjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla lätt sex muffinsformar. Vispa smör och farinsocker poröst, vispa sedan ner ägg och vispa det fluffigt. Blanda de torra ingredienserna och rör ner, sedan filen och till sist lingonen som blandats med 0,5 msk mjöl. Fyll formarna till ¾ delar och grädda mitt i ugnen cirka 15-20 minuter tills de fått lite färg. Ta de ur formen och låt svalna på galler.

Vit choklad frosting:
70 g vit choklad
100 g rumsvarmt smör
100 g philadelphia
2,5 dl florsocker

Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Vispa smör riktigt fluffigt, blanda i chokladen, philadelphia och florsocker. Vispa allt fluffigt ihop.

Lime kolasås:
0,5 dl vispgrädde
0,3 dl socker
0,5 dl ljus sirap
skal av 1 lime

Koka upp allt utom limeskalet tills det tjocknar. Blanda då i rivet limeskal.

Dekoration:
Florsocker
1 limeskal
1 lime i små skivor

Skär av toppen på muffinsen, gröp ur bottnen och fyll med limekola sås. Spritsa frosting på. Sätt på locket, sprita en klick och pudra florsocker på, dekorera med en klyfta lime och rivet limeskal. Klart!

   Läs mer om
12 kommentarer


Annons

Annons

Laddar