Annons
Annons


Recept på mitt rödbetsbröd


madeleineappelgren

Mitt rödbetsbröd som jag bakade igår är inte bara rosa utan supergott. Det är ett matigt bröd med rödbetor, fylld med fetaost, spiskummin, vitlök och valnötter. Supergott nu på hösten till en varm soppa eller bara en klick smör på, mums! Gillar ju bröd som har fyllning och är inte så svårt att göra och ser verkligen fancy ut, tycker jag. Hoppas ni gillade det [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Så här gör jag mitt rödbetsbröd och smöret som ser ut som en liten tårta:

Rödbetsbröd:
25 g jäst för bröd
2,5 dl ljummet vatten
1 msk olivolja
2 msk honung
1,5 dl råriven färsk rödbeta
2 nypor salt
1 dl grahamsmjöl
ca 5,5 dl special vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Skala och riv rödbetan i en matberedare. Lägg jästen i en hushållsmaskin och lös den med det ljumma vattnet. Tillsätt sedan oljan, honungen, rivna rödbetan och salt. Blanda sedan ner de båda mjölsorterna. Arbeta ihop degen tills den släpper från kanten. Degen är något lös i konsistensen. Låt jäsa i ca 30 minuter under bakduk som man fuktat lite med vatten.

Fyllning:
en klick smör
I dl råriven färsk rödbeta
en stor vitlök
ca 2 tsk malen spiskummin
klick honung
2 dl Valnötter
75 g fetaost

Dekoration:
1 ägg
lite hackade valnötter
flingsalt

Fräs rödbeta, vitlök, spiskummin och honung tillsammans i en stekpanna lite lätt. Lägg det på en tallrik tills det svalnat. Hacka under tiden valnötterna och fetaosten.

När degen jäst klart, dela upp den på två och platta ut lätt med handen på mjölat bord till två långa rektanglar. Fyll med hackade valnötter, fetaost och rödbetsfyllning. Rulla ihop från längsta sidan och pensla kanten med vatten. Sätt ihop de ihop de två och fläta ihop till en krans. Låt jäsa på en plåt med bakplåtspapper i cirka 30 minuter. Lägg över en lite fuktad bakduk på brödet. Efter 30 minuter, pensla med ett uppvispat ägg, strö över valnötter och flingsalt. Grädda i ca 30-40 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Rödbetssmör:
1 färsk rödbeta
100 g rumsvarmt smör
1 citron

Skrubba lite lätt med borste rödbetan, låt den sedan koka i cirka 30 minuter tills den blivit mjuk. Under kallt vatten, ta bort skalet från rödbetan. Riv den fint. Vispa smöret riktigt fluffigt och blanda ner rödbetan. Smaksätt med citronskal. Spritsa ut smöret snyggt.

   Läs mer om
2 kommentarer


Annons

Annons

Laddar