Annons
Annons


Nyårs tårta 2016

Chokladtårta med vit chokladmousse, lemoncurd, marängsmörkräm och vit chokladflarn.


nyar-tarta

Supergod chokladtårta med lemon curd, vit chokladmousse och marängsmörkräm. 

nyar-tarta-1

Skär av topparna på bottnarna så de blir raka.

nyar-tarta-2

Gör urgröpningar i chokladbottnarna och fyll med lemon curd.

nyar-tarta-3

Spritsa vit chokladmousse över bottnarna.

Annons

nyar-tarta-4

Sätt ihop alla bottnar.

nyar-tarta-5

Spackla ett lager marängsmörkräm, låt stelna i kylskåpet och spackla ytterligare ett lager.

nyar-tarta-6

Jag gjorde ett mönster på toppen av tårtan med en kniv.

nyar-tarta-7

Spritsa toppar av marängsmörkrämen och bred ut dem med en kniv.

nyar-tarta-8

Dekorera med chokladflarn.

nyar-tarta-9

Voilá!

Bästa tårtan till nyårsafton är min chokladtårta med vit-chokladmousse, lemoncurd, marängsmörkräm och på toppen av tårtan har jag dekorerat med vit chokladflarn med rosa socker. Tror ärligt talat, att bättre än såhär kan det bara inte bli. Så himla god tårta. Både söt och syrlig – riktig, riktig god. Med den här tårtan passar jag också på att önska alla ett gott nytt år.

Nyårs tårta, 10-12 personer

Chokladbotten:
1 tsk  vaniljsocker
3 dl  mjöl
3 dl socker
2,2 dl bra kakao
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
60 ml rapsolja
180 ml rumsvarm mjölk
1,9 dl varmt vatten
2 stora ägg

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smöra och mjöla lätt 4 formar à 16 cm och lägg ett bakplåtspapper i varje botten.
3. Sikta de torra ingredienserna i en skål. Blanda i resten av ingredienserna i skålen och rör om.
4. Fördela smeten i formarna och grädda i cirka 20-30 minuter. Bottnarna ska vara torra i mitten. Låt de svalna på galler.

Lemoncurd
skal och saft av en citron
0,7 dl socker
1 ägg
70 g smör

1. Låt allt utom smöret sjuda cirka fem miuter till en tjock kräm.
2. Sila allt och rör i smöret. Blanda till en slät kräm låt svalna.

Vitchokladmousse:
150 g vitchoklad
1 gelatinblad
3 dl vispgrädde

1. Hacka den vita chokladen.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten, i fem minuter.
3. Koka upp 1 dl vispgrädde och häll det över chokladen.
4. Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner i chokladen.
5. Vispa 2 dl grädde och vänd ner i chokladblandningen. Låt stå kallt.

Rosa marängsmörkräm:
3 äggvitor
1,5 dl socker
200 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker
3 msk lemoncurd
röd hushållsfärg

1. Vispa äggvitor och socker över vattenbad tills sockerkristallerna smält.
2. Vispa sedan tio minuter i hushållsmaskin tills den är kall.
3. Tillsätt smöret lite i taget, lemon curden och till sist röd hushållsfärg.

Sätt ihop tårtan:
1. Skär av topparna på bottnarna så de blir raka.
2. Gör urgröpningar i chokladbottnarna och fyll med lemon curd.
3. Spritsa vit chokladmousse över bottnarna. Sätt ihop alla bottnar.
4. Spackla ett lager marängsmörkräm, låt stelna i kylskåpet och spackla ytterligare ett lager. Jag gjorde ett mönster på toppen av tårtan med en kniv.
5. Spritsa toppar av marängsmörkrämen och bred ut dem med en kniv.
6. Dekorera med chokladflarn eller färska frukter.

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar