Annons
Annons


Erics citronpajer


erics-citronpaj-madeleine-appelgren

Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Mina tartletter tycker jag blev riktigt fina och fick finfint betyg av både Johan och Birgitta. Jättekul, och så glad att jag gick vidare och är med i nästa vecka också. Mina tartletter är fyllda med lemoncurd, cognackräm och toppade med rårörda jordgubbar med basilika. De är verkligen to die for – tycker jag! Min lillebror Eric är också en fena på att baka och han brukar göra citronpaj så det är därifrån jag fick iden till tartletterna [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Så här gör man Erics citronpaj tartletter:

Erics citronpaj – 6 stycken

Mördeg:
60 g kallt smör
0,4 dl socker
1,25 dl mjöl
nypa bakpulver
halvt ägg

Mixa ihop allt förutom ägget i en matberedare. Tillsätt sedan ägget och mixa bara ihop degen snabbt. Plasta in degen i plastfolie och kyl den cirka 30 minuter i kylskåpet. Sätt ugnen på 180 grader. Kavla ut degen tunt och fyll de små pajformarna. Grädda i cirka åtta minuter, tills pajen fått lite färg. Låt svalna på galler och ta de sedan försiktigt ur formen.

Lemon curd:
1,5 citronskal och saft
0,80 dl socker
0,5 tsk vaniljsocker
1,5 ägg
0,7 gelatinblad
23 g rumsvarmt smör

Lägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp allt förutom gelatinet och smöret i en kastrull. Låt sjuda under vispning tills det tjocknar rör då ner gelatinet och sedan smöret. Sila det i en ren skål och kyl ner.

Rårörda jordgubbar:
Cirka 250 g jordgubbar
0,5 msk socker
färsk basilika

Skär jordgubbarna i små bitar och blanda med resten. Låt stå till sig lite.

Cognackräm:
50 g philadelphia
1 dl florsocker
1 msk cognac

Blanda ihop alla ingredienser.

Lägg en klick lemon curd på pajformen och i mitten några rårörda jordgubbar. Spritsa ut små toppar runt om kanten och dekorera med ett basilika blad. Klart!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar