Annons
Annons


Citronmarängpaj med dulce de leche

Krispig mördeg, krämig dulce de leche, syrlig citronkräm och söt maräng = supergott.


citronmarang-paj-dulce-de-leche

Inte bara söt att se på utan supergod, och inte alls så svår att baka.

citronmarang-paj-dulce-de-leche-1

Fördela mördegen på tre.

citronmarang-paj-dulce-de-leche-2

Kavla ut tunt till en rund cirkel som är större än själva formen.

citronmarang-paj-dulce-de-leche-3

Klä formen med mördegen. Grädda mitt i ugnen.

Annons

citronmarang-paj-dulce-de-leche-4

Låt  pajskalet svalna, fyll sedan bottnen med dulce de leche.

citronmarang-paj-dulce-de-leche-5

Bred upp till kanten med lemon curd.

citronmarang-paj-dulce-de-leche-6

Spritsa små toppar med maräng.

citronmarang-paj-dulce-de-leche-7

Bränn av topparna lite lätt med en brännare.

citronmarang-paj-dulce-de-leche-8

Klar! – citronmarängpaj med dulce de leche.

citronmarang-paj-dulce-de-leche-9

Krispig mördeg, krämig dulce de leche, syrlig citronkräm och söt maräng = supergott.

En av mina absoluta favorit efterrätter som jag bakar så ofta jag kan är citronmarängpaj. Tycker pajen har en bra balans mellan söta och syrliga smaker och det i kombination med ett krispigt pajskal – så himla gott. Den här gången fyllde jag pajerna med en dulce de leche kräm i botten, det vill säga en mjölkkolakräm. Har man ingen sådan kan man också koka en kolasås. Koka den då lite längre så konsistensen blir mer tjockflytande. Inte riktigt samma sak och smak, men går lika bra. Det här receptet är till tre små minipajer – älskar att baka i lite ”miniformat”. En fördel med att baka i lite mindre format, är att man kan göra olika sötsaker och det blir som en liten efterättsbuffé. På så sätt finns det alltid något för alla. Är ju inte alltid att alla gillar det man bakar, eller har samma smak, då kan det vara bättre att ha bakat olika sötsaker [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

3 minicitronmarängpajer med dulce de leche:

Mördeg:
60 g kallt smör
0,4 dl socker
1,25 dl mjöl
nypa bakpulver
halvt ägg

Fyllning
Pampas deli dulce de leche classic (mjölkkolakräm), man tar så mycket man vill ha.

Lemoncurd
skal och saft av en citron
0,7 dl socker
1 ägg
70 g smör

Italiensk maräng:
1 äggvita
nypa salt
1 dl socker
0,25 dl socker

1. Mixa ihop allt förutom ägget i en matberedare.
2. Tillsätt sedan ägget och mixa bara ihop degen snabbt.
3. Plasta in degen i plastfolie och kyl den minst 30 minuter i kylskåpet.
4. Gör lemoncurden: Låt allt utom smöret sjuda cirka fem miuter till en tjock kräm.
5. Sila allt och rör i smöret. Blanda till en slät kräm.
6. Låt stå i kylskåp till citronkrämen svalnat.
7. Sätt ugnen på 180 grader.
8. Kavla ut degen tunt och fyll de tre pajformarna. Jag använde formar som är 10 cm.
9. Grädda i cirka åtta minuter, tills pajen fått lite färg. Låt svalna på galler och ta de sedan försiktigt ur formen.
10. Fyll formarna med dulce de leche och bred lemon curd över.
11. Gör marängen: Vispa äggvitor och salt till ett skum
12. Värm socker och vatten till 121 grader.
13. Häll sockerblandningen över skummet i en tunn stråle.
14. Vispa den kall, kan ta cirka fem till tio minuter.
15. Spritsa maräng på pajarna och bränn av med brännare. Klart!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar