Annons
Annons


Chokladtårta med hallonmousse, kolakräm och marsipan

Så himla söt tårta, om jag får säga det själv!


chokladtarta-recept-mousse-rosa-marsipan

Chokladbotten, kola kräm, hallonmousse, marängsmörkräm och marsipan – det kan bara inte bli godare.

chokladtarta-recept-mousse-rosa-marsipan-1

Efter bottnarna svalnat, dela de på mitten.

chokladtarta-recept-mousse-rosa-marsipan-2

Bred tunt lager av kola kräm och spritsa hallonmousse över.

Annons

chokladtarta-recept-mousse-rosa-marsipan-3

Så himla söt, om jag får säga det själv.

chokladtarta-recept-mousse-rosa-marsipan-4

Tårtan räcker till fyra till sex personer.

chokladtarta-recept-mousse-rosa-marsipan-5

Den här supersöta tårtan har chokladbottnar, tunt lager av kola kräm (dulce de leche), en syrlig hallonmousse, spacklad med marängsmörkräm och täckt med marsipan – det kan bara inte bli godare. För en gångs skull gjorde jag en lite mindre tårta eftersom vi bara var fyra personer. Allt är ju relativt och beror ju på hur mycket man har ätit innan. Skulle säga att den räcker till 4-6 personer om man bjuder på lite annat smått och gott! [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Chokladtårta med kolakräm, hallonmousse, marängsmörkräm och marsipan, 4-6 personer:

Botten:
0,5 tsk  vaniljsocker
1,5 dl  mjöl
1,5 dl socker
1 dl bra kakao
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
30 ml rapsolja
90 ml rumsvarm mjölk
1 dl varmt vatten
1 ägg

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Smöra och mjöla lätt 2 formar à 12 cm och lägg ett bakplåtspapper i varje botten.
3. Sikta de torra ingredienserna i en skål. Blanda i resten av ingredienserna i skålen och rör om.
4. Fördela smeten i formarna och grädda i cirka 20-30 minuter. Bottnarna ska vara torra i mitten.
5. Låt de svalna på galler.

Hallonmousse:
125 g frysta hallon
1 gelatinblad
1 äggula
0,25 dl socker
2,5 dl vispgrädde
nypa bakpulver

1. Mixa hallonen och sila bort kärnorna. Låt koka upp i kastrull.
2. Lägg gelatinet i kallt vatten i cirka fem minuter. Krama ur vattnet och blanda med hallonen.
3. Låt det svalna lite.
4. Vispa äggulan och sockret fluffigt och blanda sedan i hallonsåsen.
5. Vispa grädden hårt med bakpulvret och vänd ner hallon- äggsmeten lite i taget.
6. Låt moussen stå till sig lite några timmar.

Marängsmörkräm:
1 äggvitor
0,7 dl socker
70 g rumsvarmt smör
1 tsk vaniljsocker

1. Vispa ihop äggvita och socker över ett vattenbad tills sockerkristallerna smält, 65 grader.
2. Vispa det sedan kallt i en hushållsmaskin, cirka tio minuter.
3. Klicka i det rumstempererade smöret i omgångar och vispa allt fluffigt.

Fyllning 2:
Några matskedar kola kräm eller det vill säga dulce de leche. Jag tog Pampas Delis kolkräm, som redan är färdigkokad.

Dekoration:
röd marsipan
rosa marsipan

Sätt ihop tårtan:
1. Skär av toppen på bottnarna så de blir raka och dela på mitten.
2. Bred ett tunt lager med kolakräm på de tre bottnarna.
3. Spritsa hallonmousse över och sätt ihop tårtan.
4. Bred marängsmörkräm runt tårtan, jag plattade bara till toppen lite så tårtan blir rund.
5. Kavla marsipan tunt och täck tårtan. Dekorera till exempel som jag gjort med små runda cirklar med rosa marsipan. De fästs väldigt lätt med bara vatten. Klart!

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar