Annons
Annons


Chokladig mousse på tre sätt


1. Moussebakelse med Dooley

2. Chokladmoussetårta

3. Mousse med nutella

Tre härliga recept på efterrättermed mousse. Min favorit är helt klart moussetårtan, som är supergod. Lite pill att göra med värd all möda ♥

Annons

1. Moussebakelse med Dooley, 2 portioner:

Botten:
50 g  sötmandel
0,5 dl (30 g)  florsocker
1  äggvita

Dooleymousse:
75 g  mörk choklad
1 msk  socker
1  äggula
1 msk  Dooleys
1 dl (100 g)  vispgrädde

Sockerflarn:
0,25 dl (22,5 g)  socker
flingsalt

Dekoration:
11   färska hallon
kakao
1  klick vispgrädde

Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smöra en 16 cm bakform lätt och lägg bakplåtspapper i botten. Mal mandeln i en matberedare och mixa sedan snabbt med florsocker. Vispa vitan hårt och vänd ner mandel-/florsockerblandningen försiktigt. Fördela smeten i bakformen och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler och stansa sedan ut tre stycken bottnar, använd en kakstansare som är 6,5 cm stor. Låt de sitta kvar i formen.
Dooleymousse: Hacka chokladen och smält den över vattenbad. Ta från värmen och rör ner socker, äggula och Dooleys. Vispa grädden hårt och vänd ner lite i taget chokladblandningen. Kyl ner.
Sockerflarn: Smält sockret i en kastrull och låt det sedan rinna ut på ett bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt. Låt det svalna innan det bryts i småbitar.
Dekoration: Ställ 3 hallon i varsin kakform Spritsa sedan ut moussen försiktigt i formen. Släta ut på toppen med en kniv, så det blir rakt. Ställ kallt. Ta försiktigt ur bakelsen ur formen. Dekorera med en klick grädde, pudra med kakao. Dekorera med hallon och sockerflarn.

2. Chokladmoussetårta:

Glutenfri chokladbotten
150 g mörk choklad
100g smör
2 ägg
1 dl maizena
1 dl socker
1 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och mjöla med maizena en 20,5 cm rund bakform.
3. Hacka chokladen och smält över vattenbad med smöret.
4. Ta av från värmen och blanda i ägg, maizena, socker och bakpulver.
5. Häll i formen och grädda mitt i ugnen 25 minuter.

Hallonpannacotta:
2 gelatinblad
3 dl frysta hallon
2 dl vispgrädde
0,5 dl socker

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter
2. Koka upp grädde, hallon och socker.
3. Mixa och sila.
4. Blanda i gelatinet.
5. Häll upp i en plastad form och ställ in i frysen över natten.

Chokladmousse:
2 gelatinblad
200 g mörk choklad
4 dl vispgrädde
2 äggulor
0,5 dl socker
1 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter
2. Smält chokladen aver vattenbad.
3. Vispa 4 dl grädde lätt.
4. Vispa äggulor med socker pösigt.
5. Värm 1 dl grädde och smält gelatinet i grädden.
6. Rör ner gelatine-blandningen i äggsmeten och chokladen.
7. Tillsätt snabbt hälften av grädden och sedan resten.

Montera tårtan:
1.
Lägg browniebottnen i en rund form, ca 24 centimeter i diameter och den frysta pannacottan ovanpå.
2. Spritsa över chokladmoussen och jämna försiktigt till ytan.
3. Täck med plastfolie och ställ in i frysen tills den stelnat.
4. Ställ tårtan några timmar i kylskåpet innan den ska ätas. Dekorera med till exempel kakao och lite flingsalt.

3. Mousse med nutella, 4 mindre portioner:
90 g nutella
2 dl vispgrädde

1. Lägg nutella i en skål.
2.Värm lite av grädden i en kastrull.
3. Blanda nutellan med den varma grädden.
4. Vispa grädden fluffig och vänd ner i nutellasmeten.
5. Låt moussen stelna till sig i kylskåpet i cirka en timme.

Dekoration:
flingsalt
färska jordgubbar
hallonsås

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar