Annons
Annons


4 goda semlor

Baka mina semlor med nutella eller med lakritsgrädde.


semla

1. Semlor med nutella.

semla-1

2. Semlor med nutellagrädde.

semla-2

3. Semlor med lakritsgrädde.

semla-3

4. Klassiska semlor.

Jag använder mig av ett grundrecept på vetedeg till semmelbulle och gör min egen mandelmassa. När det är klart varierar jag med olika fyllningar [wc_fa icon=”heart” margin_left=”” margin_right=””][/wc_fa]

Annons

Semlor, 14 stycken:
Grunddeg:
2,5 dl mjölk
25 g jäst
0,5 dl socker
nypa salt
1,5 tsk mald kardemumma
75 g rumsvarmt smör
6-7 dl vetemjöl

1. Värm mjölk till 37 grader.
2. Smula jäst i en hushållsmaskin och häll mjölken över så jästen lösts upp.
3. Tillsätt socker, salt, kardemumma och smör. Bearbeta in mjölet tills degen blir smidig. Ta inte för mycket mjöl, degen ska släppa kanten men kännas lite ”lös”. Låt degen gå i maskinen cirka tio minuter.
4. Lägg en fuktad bakduk över och jäs i 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 220 grader.
6. Dela degen i 14 bitar och rulla bollar av dem. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 30 minuter.
7. Pensla med äggvispet och grädda mitt i ugnen i cirka 7-9 minuter.

Mandelmassefyllning:
100 g mandel
0,8 dl socker
cirka 0,5 dl mjölk

1. Skålla och skala mandeln.
2. Mixa mandeln fint, tillsätt sockret och sedan lite mjölk i taget till en mjuk konsistens.

Äggpensling:
1 ägg
nypa salt
0,5 tsk vatten

1. Vispa ihop allt lite lätt.

1. Semlor med Nutella:
1 x grunddeg
1 x mandelmassa
1 x äggpensling
Florsocker

Fyllning:
Cirka 4 dl vispgrädde
Cirka 1,5 dl rumsvarm Nutella

1. Skär av locket på varje bulle. Gröp ur ett hål.
2. Rör ihop innanmätet med mandelmassan och fyll hålet.
3. Klicka eller bred Nutella över bullen.
4. Vispa grädden hårt och spritsa ut det på bullen. Lägg på locket och pudra florsocker över. Klart

2. Semlor med Nutellagrädde:
1 x grunddeg
1 x mandelmassa
1 x äggpensling
Florsocker

Nutellagrädde:
Cirka 4 dl vispgrädde
Cirka 1 dl Nutella

1. Skär av locket på varje bulle. Gröp ur ett hål.
2. Rör ihop innanmätet med mandelmassan och fyll hålet.
3. Vispa grädden hårt och blanda med nutella. Klicka eller spritsa ut det på bullen. Lägg på locket och pudra florsocker över. Klart

3. Semlor med lakritsgrädde:
1 x grunddeg
1 x mandelmassa
1 x äggpensling
Florsocker

Lakritsgrädde:
3 dl vispgrädde
100 g tex kicks

1. Dela lakritsen i bitar
2. Värm upp med grädden, ta från värmen och lägg i lakritsen. Rör tills den smält.
3. Låt svalna (helst över natten) och vispa sedan upp den.
4. Skär av locket på varje bulle. Gröp ur ett hål.
5. Rör ihop innanmätet med mandelmassan och fyll hålet.
6. Spritsa ut lakritsgrädden på bullen. Lägg på locket och pudra florsocker över. Klart

4. Klassiska semlor:
1 x grunddeg
1 x mandelmassa
1 x äggpensling
3 dl vispgrädde
Florsocker

1. Skär av locket på varje bulle. Gröp ur ett hål.
2. Rör ihop innanmätet med mandelmassan och fyll hålet.
3. Vispa grädden och spritsa ut det på bullen. Lägg på locket och pudra florsocker över. Klart

   Läs mer om
Kommentera


Annons

Annons

Laddar